IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

На Острова премахват 350-годишната система за плащане с чекове

Решението ще спести на банките в страната стотици милиони лири годишно

17:55 | 16.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
На Острова премахват 350-годишната система за плащане с чекове

Използването на чекове във Великобритания ще спре в рамките на осем години, след като банковата организация Payments Council реши днес 350-годишната система за разплащания с чекове да бъде прекратена до октомври 2018 г., предаде Times.

Стъпката беше заклеймена от организации за защита на възрастните хора, според които така милиони по-възрастни хора ще бъдат принудени да използват начини за плащане, с които не са свикнали, като дебитни карти, интернет банкиране и други.

Това може да се окаже пагубно и за малкия бизнес, обществените и благотворителни организации, които приемат плащания само в брой или с чек.

От Payments Council обаче пренебрегнаха доводите на правителството и на лобисти да отложат премахването на чековете, докато не бъде измислена съответстваща алтернативна система за разплащания.

Решението на банковия съвет ще спести на банките в страната стотици милиони лири годишно, тъй като обработката на един чек струва на банките около 1 паунд – четири пъти повече, отколкото при електронните плащания.

Въпреки че все още в страната дневно се пишат 4 млн. чека, използването им намалява бързо през последните десет години, а само между 2007 и 2008 г. пада с 12 на сто. Миналата година веригите Tesco и Marks and Spencer се присъединиха към растящия брой магазини, които отказват да приемат чекове.

Въпреки протестите и критиките главният изпълнителен директор на Payments Council Пол Смий заявява, че „има множество по-ефикасни начини за плащания от този на хартиен носител в 21 век и е дошъл моментът икономиката като цяло да се възползва от промяната“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още