IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръстът на Wall Street бе ограничен след заседанието на Фед*

Основната лихва остава в близост до нула, пазарите реагираха плахо

19:40 | 16.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ръстът на Wall Street бе ограничен след заседанието на Фед*

Котировките на фондовите борси в САЩ се оцветиха в зелено в началото на днешната сесия, няколко часа преди последното лихвено решение на Федералния резерв за тази година и актуализираните икономически прогнози на неговото ръководство за следващата година. Решението подейства негативно на индексите и те заличиха част от повишенията си.

Централната банка на САЩ остави лихвения процент в близост до 0, като според анализаторите институцията е започнала да дава сигнали за затягане на монетарната политика.

Един от двата най-стари борсови индекса в света – Dow Jones IA, който включва 30-те най-големи публични компании в САЩ, заличи близо половината от повишението, постигнато по-рано. Час и половина преди края на сесията той се движи с ръст от 0,15 на сто до 10 472 пункта. Разпродажби в банковия сектор понижиха Dow Jones във вторник и прекъснаха четиридневното му рали.

Широкият борсов измерител S&P 500 добавя 0,4% до 1 113 пункта. Индексът на всички компании от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, се повишава също с 0,5% до 2 212 пункта. Най-добре се представят компаниите от добивния, финансовия и потребителския сектор.

Пазарните анализатори очакваха, че Федералният резерв ще остави лихвения процент, по който финансира търговските банки в страната, в интервала от 0% до 0,25% за дванадесети пореден месец днес.

Инвеститорите очакват с по-голямо нетърпение прогнозата на централната банка на САЩ за икономиката през следващата година, която може да им подскаже по-добре колко дълго лихвените нива в най-голямата икономика на света ще останат близо до нулата.

Преди началото на днешната борсова сесия излязоха обнадеждаващи данни за жилищния сектор, които показаха, че активността в строителния сектор се засилва, а броят на издадените нови разрешителни за строеж нараства до най-високото си ниво от ноември 2008 г.

Данните за инфлацията през ноември не поднесоха изненада на пазарите, като показаха, че потребителските цени в САЩ са нараснали с 0,4% на месечна и с 1,8% на годишна база. Цените на енергийните ресурси са се увеличили най-силно през изминалия месец.

Цената на американския лек суров петрол с доставка през януари се повишава с 1,3% до 71,62 долара за барел на международната петролна борса в Ню Йорк. С повече от процент поскъпва и златото, което се търгува срещу 1 136,78 долара за тройунция.

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке бе избран от списание Time за личност на 2009 г. В четвъртък Сенатът в САЩ ще гласува за преизбирането му за ръководител на централната банка на САЩ, като той вероятно ще получи втори мандат.

*Актуално към 21:40 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още