IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Холандия влезе в „газовия ОПЕК“, Норвегия и Казахстан станаха наблюдатели

САЩ и ЕС, се опасяват, че създаването на „газовия ОПЕК“ може да доведе до манипулиране цените на природния газ

16:09 | 15.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Холандия влезе в „газовия ОПЕК“, Норвегия и Казахстан станаха наблюдатели

Холандия се присъедини към Форума на страните-износителки на природен газ (ФСИГ), наричан неофициално „газовия ОПЕК“, а статус на наблюдатели получиха Норвегия и Казахстан, съобщи министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко, цитиран от списание „Финанс“.

Избраният преди дни генерален секретар на газовата организация руснак Леонид Бохановски е уточнил, че се водят преговори за присъединяване и с Канада, а е възможно такива да започнат и с Австралия. Според Бохановски, цитиран от Energyland.info, през 2010 г. Норвегия и Казахстан по всяка вероятност ще получат статут на пълноправни членове на ФСИГ.

„Газовият ОПЕК“ вече обединява 15 страни (заедно с наблюдателите), основно най-големите в света производители и износители на природен газ. Основите на форума бяха поставени още през 2001 г. в Техеран, а официален статут организацията получи в края на миналата година в Москва, когато министрите на енергетиката на страните-участнички подписаха междуправителствено споразумение.

По мнения на представители на САЩ и ЕС създаването на „газовия ОПЕК“ може да застраши енергийната сигурност на целия свят, тъй като ще може да бъдат манипулирани цените на природния газ. Страните от Форума обаче твърдят, че основната цел на организацията е наблюдение на газовите пазари и провеждане на съвместни проучвания, без да контролира международните цени на синьото гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:26 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още