IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

От днес се заявява интерес за сръбската фармацевтична компания Galenika

Ако не се появи подходяща оферта обаче, търг няма да бъде обявен, са заявили от правителството

11:05 | 15.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
От днес се заявява интерес за сръбската фармацевтична компания Galenika

Процедурата по приватизация на сръбската фармацевтична компания Galenika започва днес, като на първия етап от продажбата ще се разглежда заявеният интерес от евентуални купувачи, предаде сръбската медия B92.

Министърът на икономиката и регионалното развитие Младжан Динкич е заявил, че на този първи етап евентуалните купувачи ще трябва да заявят готовност да предложат най-малко 200 млн. евро за 100% от капитала на базираната в Земун компания.

По този начин ще се проучи пазарът и действителният търг ще бъде обявен, ако се потвърди, че има заинтересувани купувачи.

Обявяването на търга не се очаква преди януари следващата година, когато трябва да бъде завършен и завод на компанията на стойност 60 млн. евро.

По думите на Динкич, ако не се появи подходяща оферта, търг няма да има.

Galenika съществува от 65 години и е крайъгълен камък на сръбската фармацевтична индустрия заедно с компанията Hemofarm.

Директорът на Galenika Ненад Огненович наскоро заяви, че очаква, ако компанията бъде приватизирана, броят на служителите да остане същият, но да се увеличат производителността и износът. Той е казал още, че Galenika е стартирала големи инвестиции, сред които въпросният завод.

Той ще разполага с капацитет за производство на 2 млн. таблетки и 100 млн. капсули годишно, удвоявайки сегашния капацитет на компанията.

Galenika основа и компания в Черна гора, която е 75 на сто собственост на сръбското правителство и 25 на сто – на черногорското.

Фармацевтичната компания е една от държавните фирми в страната, за които е предвидено 15 на сто от акциите им да бъдат раздадени безплатно на граждани, ако бъдат приети промени в законодателството.

Миналия месец изпълнителният директор на Софарма Огнян Донев заяви, че компанията планира да построи в Сърбия нов завод и няма да участва в приватизацията на Galenika.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още