IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бразилия увеличи производството си на захар, прогнозира спад в цената

Прогнозират падането на цените на захарта от производител с над 10% за година

10:13 | 15.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бразилия увеличи производството си на захар, прогнозира спад в цената

Бразилия затвърди позицията си на най-големият световен производител на захар, като през 2009 г. производството на този продукт беше увеличено с 10% и достигна 34 млн. т. Това съобщи Итар-Тасс, позовавайки се на официална информация от правителството на Бразилия, която е и най-голямата страна в Южна Америка.

Към момента Бразилия осигурява около 20% от световното производство на захар. Увеличението на производството на сладкия продукт е на фона на намаляване на производството му при други големи производители като Индия, на която, по експертни оценки, през следващата година ще се наложи да внесе 6-8 млн. т захар.

В същото време, за разлика от наскоро оповестени прогнози на големи компании, търгуващи със захар, бразилците не прогнозират по-нататъшно повишение на цените на захарта и през следващата година, които цени растат бавно, но постоянно през последната половин година.

Нещо повече - най-голямата страна производител на захар прогнозира, че през 2011 г. средните цени на захарта от производител дори ще се снижат от сегашните 480 долара/т до 390 долара/т при суровата захар, а при рафинираната понижението ще е от 540 долара/т на 490 долара/т.

През 2008 г. Бразилия произведе около 31 млн. т захар, от които на външните пазари бяха продадени 19,4 млн. т. Освен това от захарна тръстика в страната бяха произведени и 27,5 млн. литра етанол, който може да се използва и за автомобилно гориво. От него около 5 млн. литра бяха реализирани в чужбина, основно в САЩ.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още