IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ниската цена на петрола започна да изкушава инвеститорите

В сравнение с 1 декември петролът е поевтинял с 11 на сто

09:17 | 15.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ниската цена на петрола започна да изкушава инвеститорите

Цената на петрола тръгна нагоре в часовете на днешната електронна търговия в Азия, след като енергийната суровина поевтиняваше в продължение на девет поредни сесии и по този начин отбеляза най-продължителната си негативна серия за последните осем години.

Падането на цената на барел петрол до нива под 70 долара за барел изкуши пазарните участници, които видяха в това добра възможност за покупки, предаде Bloomberg. Вчера цената на американския лек суров петрол стигна най-ниското си ниво за последните два месеца.

Причина за това стана новината за свиването на индустриалното производство на еврозоната. Преди това стана ясно, че бизнес доверието на японските компании се е повишило незначително в края на годината и те планират големи съкращения на своите инвестиции.

Американският лек суров петрол с доставка през януари поскъпва с 0,4% до 69,75 долара за барел по време на днешната електронна търговия на борсата в Ню Йорк. Петролните фючърси приключиха вчерашната сесия с понижение на цената от 36 цента до 69,51 долара за барел, което е най-ниското ценово ниво от 29 септември насам.

От началото на тази година цената на петрола се е повишила с 59 на сто. В сравнение с 1 декември обаче петролът е поевтинял с 11%, което според експертите на инвестиционната банка Goldman Sachs се дължи на заниженото търсене на суровината.

Според Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) ценовото ниво между 70 и 80 долара за барел петрол е най-разумно. През следващата седмица ще се проведе последната за тази година среща на страните, които членуват в ОПЕК, като не се очаква те да въведат промени в квотите си на производство. ОПЕК доставя около 40% от петрола в света.

На международната петролна борса в Лондон брентът поскъпва с 0,4% до 72,18 долара за барел по време на днешната електронна търговия. Вчера януарските фючърси поскъпнаха с 1 цент до 71,89 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още