IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Два банкови гиганта в САЩ връщат $45 млрд. на държавата

Данъкоплатците може да постигнат печалба от 13-14 млрд. долара само от помощта към Citigroup

09:14 | 15.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Два банкови гиганта в САЩ връщат $45 млрд. на държавата

Малко след като стана ясно, че Citigroup започва да осъществява процедури по връщане на държавната помощ, отпусната от американското правителство заради кризата, подобен ход бе обявен и от друг от банковите гиганти в страната – Wells Fargo. Така се очаква в държавния бюджет да се върнат около 45 млрд. долара.

С връщането на парите се очаква двете финансови институции да се издължат на американското правителство, като на този етап и двете банки са получили одобрение на плановете си от регулаторните органи, предава CNBC.

Подобни намерения през миналата седмица бяха обявени и от Bank of America, които ще продадат акции за над 18 млрд. долара, за да съберат необходимите за издължаване към правителството 45 млрд. долара.

От началото на кризата Citigroup на три пъти получи помощ от САЩ, като американското правителство инвестира над 45 млрд. долара за спасяване на банката. Wells Fargo пък получи 25 млрд. долара. Заради помощта на двете институции бяха наложени сериозни ограничения относно изплащането на бонуси и заплати на служителите.

Плановете на Citigroup са да бъдат емитирани обикновени акции на стойност 17 млрд. долара, както и 3,5 млрд. долара в конвертируеми книжа. Чрез тях банката се надява да осигури 20 млрд. долара, които да бъдат върнати на държавата.

Очакванията на анализаторите са помощта, оказана на банките, да се окаже доста печеливш ход от гледна точка на данъкоплатците. Според някои изчисления само помощта към Citigroup ще донесе около 13-14 млрд. долара печалба на държавата. Това ще стане чрез изплащане на дивиденти и продажба на дела на правителството в американската банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още