IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Обама призова банкерите за „изключителни усилия” в полза на икономиката

По думите на Барак Обама всички банкови шефове желаят промени в сектора и са му обещали да работят за тях

22:30 | 14.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Обама призова банкерите за „изключителни усилия” в полза на икономиката

Американският президент Барак Обама призова в понеделник ръководителите на големите банки в страната за „изключителни усилия” в полза на икономическото възстановяване, предаде АФП. Същевременно Обама посочи, че не трябва да се спира с реформите в областта на финансовите регулации.

„Американските банки получиха изключителна помощ от американските данъкоплатци, за да се възстановят. И сега, когато отново функционират, се надяваме на изключителни усилия от тяхна страна, за да допринесат за това икономиката ни да стъпи на краката си”, каза президентът.

С голяма настойчивост той предупреди финансовите институции, че трябва да блокират всеки опит за спиране на реформите в областта на регулирането на финансовата система. „Готов съм да се боря”, каза Обама, визирайки опитите на лобистки групировки да не допуснат реформите, „целящи защита на потребителите”.

По думите на Барак Обама всички банкови шефове желаят промени в сектора и са му обещали да работят за тях.

Освен това американският президент е подчертал пред банките важността на това да се улесни отпускането на кредити, което ще даде тласък на икономическата активност и ще създаде нови работни места.

Веднага след срещата на Обама с банкерите от ръководството на Bank of America изразиха готовност и решителност да „свършат своята част от работата” за подпомагане на икономическия растеж догодина и за намаляване на безработицата. Финансовата институция обеща да отпусне с 5 млрд. долара повече кредити през 2010 отколкото през 2009 г. на малките и средни предприятия в страната.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още