IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В Персийския залив отлагат създаването на единна валута

Инициатори на проекта са Саудитска Арабия, Бахрейн, Кувейт , Катар, Оман и ОАЕ, които държат 45% от доказаните петролни резерви в света

18:07 | 14.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
В Персийския залив отлагат създаването на единна валута

Шестте арабски страни от Персийския залив, чиито ръководители се събраха днес в Кувейт, са се споразумели за „нов график“ за създаването на единна валута, която се очакваше първоначално да стане факт през 2010 г. Това предаде АФП, цитирайки кувейтски източник.

Шестте страни от Съвета за сътрудничество в Персийския залив (Саудитска Арабия, Бахрейн, Кувейт , Катар, Оман и ОАЕ) държат 45 на сто от доказаните резерви на петрол.

Договорът за създаването на единна валута, подписан през май и ратифициран от четири от шестте страни членки на Съвета (без Оман и ОАЕ), предвиждаше през 2010 година да бъде създаден в Рия паричен съвет, който да прерасне в централна банка, чиято задача е да взема необходимите мерки за създаването на единната валута.

В Латинска Америка обаче проектът за единна валута, която да замести долара, напредва. По-рано в понеделник стана ясно, че новата валута, наречена „сукре“, ще започне да се използва от 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още