IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските индекси продължават да вървят нагоре

S&P 500 добавя 0,4% главно благодарение на компаниите от потребителския и фармацевтичния сектор

17:46 | 14.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси продължават да вървят нагоре

Щатските борси започнаха с леки повишения днешната сесия, след като стана ясно, че Дубай ще получи финансова помощ от 10 млрд. долара от Абу Даби. Така най-големият дубайски инвестиционен фонд Dubai World ще може да посрещне плащанията по своите задължения, чийто падеж настъпва скоро.

Индексът на 30-те най-големи компании Dow Jones IA се повишава с 0,1% до 10 485,2 пункта един час след началото на търговията. Dow приключи сесията в петък на най-високото си ниво за последните 14 месеца благодарение на увеличението на продажбите на дребно и на потребителското доверие.

Широкият борсов измерител S&P 500 добавя 0,4% до 1 110,8 пункта, главно благодарение на компаниите от потребителския и фармацевтичния сектор. Индексът, който обединява всички компании от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, се повишава също с 0,4% до 2 199,6 пункта.

Книжата на компанията за финансови услуги Citigroup поевтиняват с 4,3% до 3,78 долара след новината, че ще емитира нови акции за 17 млрд. долара. Така банката ще върне на данъкоплатците 20-те млрд. долара, които й бяха отпуснати по програмата за освобождаване от проблемните финансови активи.

Сред компаниите в Dow Jones най-губещи са акциите на Exxon, които поевтиняват с 4% до 70,01 долара. Днес стана ясно, че енергийната компания ще закупи занимаващата се с добив и пренос на газ компания XTO Energy срещу 31 млрд. долара в брой и поемането на дългове на XTO за 10 млрд. долара.

Предложената цена на акция е с 25% над цената, по която акциите на XTO Energy са се търгували в края на миналата седмица. В резултат на това книжата на XTO поскъпнаха с близо 16% до 48 долара за акция, като енергийната компания се нареди сред най-активно търгуваните в началото на сесията.

Американският президент Барак Обама и топ мениджмънта на някои от най-големите банки в страната ще се срещнат днес. Очаква се Обама да ги прикани да увеличат кредитирането и да обсъди с тях бонусите в банковия сектор и мерките за реформа на финансовата система, предаде CNN.

Днес не се очакват важни икономически данни, а през следващите няколко дни срещата на Федералния резерв ще бъде в центъра на вниманието на инвеститорите. Активността на Wall Street може да бъде по-ниска, а търговията – по-волатилна с приближаването на празниците и изтичането на опциите и фючърсите за това тримесечие.

Цената на петрола падна под 70 долара за барел по време на днешната сесия, което не се е случвало от октомври. Златото поскъпва с 0,6% до 1 121,20 долара за тройунция, а доходността на десетгодишните държавни ценни книжа в САЩ остава без промяна на ниво от 3,54 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още