IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ExxonMobile купува газова компания за 41 млрд. долара

Американският гигант ще плати 31 млрд. долара на сегашните собственици и ще поеме дългове за още 10 млрд.

16:49 | 14.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
ExxonMobile купува газова компания за 41 млрд. долара

Американския гигант от добивния сектор ExxonMobile обяви, че планира да придобие занимаващата се с добив и пренос на газ компания XTO Energy. Цената на сделката е 31 млрд. долара плюс поемането на дългове на XTO на стойност 10 млрд. долара.

Офертата е с 25 на сто по-висока от цената на акциите на XTO, която бе регистрирана в петък. Това доведе до мощен ръст за тях при старта на днешната борсова сесия в САЩ, като те напредват с 18 на сто.

Очаква се акционерите на XTO да получат по 0,7098 акции от ExxonMobile за всяка ценна книга, която притежават към момента.

Сделката трябва да получи одобрението на регулаторните органи в САЩ, като се очаква тя да бъде окончателно приключена през второто тримесечие на следващата година. След новината за планираната сделка акциите на ExxonMobile поевтиняват с 2,5 на сто.

XTO е водеща компания в добива на природен газ в САЩ. Очаква се придобиването й да добави 45 трлн. кубически фута газ към ресурсната база на ExxonMobile.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още