IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

В Латинска Америка заменят долара с валутата „сукре“ от 2010 г.

Според Раул Кастро прогнозите за скорошен изход от кризата са "необосновано оптимистични"

15:26 | 14.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
В Латинска Америка заменят долара с валутата „сукре“ от 2010 г.

Латиноамериканските страни от алианса АЛБА през 2010 г. ще въведат официално условна парична единица при търговските разплащания помежду си.

Това е заявил председателят на държавния съвет на Куба Раул Кастро при откриването в Хавана на срещата на върха на политико-икономическия блок АЛБА, в който влизат: Боливия, Венецуела, Куба, Никарагуа, Еквадор, островните карибски страни Антигуа и Барбуда, Сент-Винсент и Гренада и Доминиканската република.

По думите на Кастро, цитиран от Итар-Тасс, преминаването при взаимната търговия към разплащания в сукре ще изключи долара като парична единица при взаимните разчети между страните от АЛБА. Кастро е отбелязал, че финансовите операции при взаимната търговия и финансирането на съвместните икономически проекти и социалните програми ще се осъществяват чрез Банка АЛБА, учредена през 2007 г.

Кубинският лидер е коментирал още, че в условията на глобална икономическа криза, страните от АЛБА ще засилват сътрудничеството помежду си и взаимодопълняемостта на икономиките си.

По мнението на Кастро прогнозите за скорошен изход от световната икономическа криза са „необосновано оптимистични“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още