IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Citigroup ще се изплати на данъкоплатците през следващата година

За тази цел Citigroup планира да продаде акционерни книжа и активи за общо 20,5 млрд. долара през 2010

14:34 | 14.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Citigroup ще се изплати на данъкоплатците през следващата година

Американската компания за финансови услуги Citigroup съобщи, че ще се изплати на данъкоплатците в САЩ в началото на 2010 г. Финансовата група е постигнала споразумение с финансовото министерство и регулаторните органи в страната да върне обратно сумата от 20 млрд. долара, която получи в рамките на програмата за освобождаване от проблемните активи в банковия сектор.

За тази цел Citigroup планира да продаде акционерни книжа и активи за общо 20,5 млрд. долара през 2010 г. Базираната в Ню Йорк финансова група предвижда да продаде обикновени акции за 17 млрд. долара и конвертируеми книжа за 3,5 млрд. долара. Финансовото министерство на САЩ на свой ред ще продаде акциите на банката за 5 млрд. долара, които притежава, предаде Bloomberg.

Ръководството на Citigroup иска да излезе от програмата за освобождаване от проблемните финансови активи, тъй като остана единствената голяма финансова компания, която все още участва в нея. През миналата седмица най-голямата банка в САЩ по размера на своите активи - Bank of America, излезе от програмата, като върна на правителството 45 млрд. долара.

Citigroup бе сред финансовите компании, които пострадаха най-много от кризата на жилищния пазар в САЩ. Тя получи 45 млрд. долара финансова помощ от правителството през 2005 г., като 25 млрд. долара от тях бяха конвертирани в 34-процентен дял на държавата в банката по-рано през тази година. Именно тях правителството планира да продаде през следващата година.

Много банки в САЩ побързаха да върнат обратно парите на държавата, тъй като отпуснатата финансова помощ даде възможност на щатското правителство да се меси в тяхната дейност и да влияе върху размера на изплащаните данъци и дивиденти. Акциите на Citigroup поевтиняват с 1,8% до 3,95 долара по време на електронната търговия на борсата в Ню Йорк.

От началото на тази година пазарната капитализация на банката се е понижила с над 41% до 90,3 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още