IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забраната на основната прокюрдска партия не се отрази на турската борса

Чуждите инвеститори се интересуват повече от състоянието на турската икономика, отколкото от политическите развития в страната

13:30 | 14.12.09 г.
Забраната на основната прокюрдска партия не се отрази на турската борса

Обявяването на основната прокюрдска политическа сила извън закона не се отрази на борсата в Истанбул и основният й индекс IMKB 100 расте с 1,2 на сто от началото на сесията.

Пазарите предпочетоха да се фокусират върху новината за отдаването на заем от 10 млрд. долара страна на Абу Даби на Дубай, се казва в коментар на турския информационен портал bigpara.com.

В петък Турският конституционният съд обяви Партия за демократично общество извън закона заради връзки Кюрдската работническа партия и забрани на лидерите й да се занимават с политическа дейност.

Според анализаторите политическите събития в страната не се оказали голямо влияние, тъй като чуждите инвеститори обръщат внимание основно на данните за представянето на икономиката на Турция. Добре се приема от пазара и намаляването на възможността за междинни избори. Според експертите определящи за пазара ще продължават да бъдат развитията в чужбина.

След като поевтиня спрямо долара веднага след обявяването на решението на конституционния съд, турската лира възстанови позиция в началото на деня в понеделник.

Като се имат предвид отварянето от сутринта на курса евро/долар и долар/турска лира и чуждите пазари, се вижда, че политическия ефект е заличен, коментира неназован дилър, цитиран от Ройтерс. „Ще продължим да следваме изменението на курса евро/долар“, добавя той.

Към момента доларът губи 0,3% и се разменя за 1,50 лири.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още