IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новините за Дубай донесоха ръст на борсите в Азия

Борсовият оптимизъм надделя в Китай, където Shanghai Composite нарасна с 1,7%

12:18 | 14.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Новините за Дубай донесоха ръст на борсите в Азия

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион заличиха спада си от началото на днешната сесия и голяма част от тях успяха да отчетат повишения, след като Дубай си осигури финансиране за 10 млрд. долара, с което да покрие част от своя дълг.

Изключение направи фондовата борса в Япония, която приключи деня на отрицателна територия, след като стана ясно, че японските производствени компании планират още по-големи съкращения на своите инвестиции с 13,8% през текущата фискална година.

Акциите на инженерната компания Samsung C&T, която строи най-високата кула в Дубай, поскъпнаха с 3,3%. Причина за това стана новината, че Дубай е получил помощ от 10 млрд. долара от Абу Даби, с която да посрещне задълженията си с наближаващ падеж.

Тревожните новини около финансовите затруднения на дубайския държавен инвестиционен фонд Dubai Wolrd понижиха цената на акциите на Samsung C&T с 14% на 27 ноември, след което компанията съобщи, че спира работата по мост в Дубай за 350 млн. долара.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, добави 0,5% към стойността си до 120,32 пункта, след като в ранните часове на търговията се понижаваше с 0,6 на сто.

Борсовият измерител приключи миналата волатилна седмица с понижение от 0,4% на седмична база. От 9 март досега щатският индекс S&P 500 се е повишил с 64%, общоевропейският Dow Jones Stoxx 600 е напреднал с 55%, а MSCI Asia Pacific се е повишил с 69%.

В Япония широкият индекс Topix се понижи с 0,4% до 885,1 пункта, а индексът на сините чипове Nikkei 225 завърши почти без промяна. Днес стана ясно, че бизнес доверието сред японските компании расте и през четвъртото тримесечие, но с по-слаби темпове.

Борсовият оптимизъм надделя в Китай и Хонконг, където Shanghai Composite нарасна с 1,7% до 3 302,9 пункта, а в Хонконг Hang Seng добави 0,8% до 22 085,8 пункта, предаде Bloomberg. Най-добре се представиха финансовите и енергийните компании.

На борсата в Сеул Kospi се повиши с 0,5% до 1 664,8 пункта, след като в края на миналата седмица централната банка на Южна Корея остави основната лихва на ниво от 2% и повиши прогнозите си за растежа на икономиката на страната през следващата година.

В Австралия S&P/ASX 200 се повиши с 0,4% до 4 654 пункта. Добивният сектор спечели от поскъпването на металите, но петролните компании пострадаха от спада в цената на петрола, който продължи да поевтинява за девети пореден ден днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още