IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Заседанието на Фед ще привлече цялото внимание на Wall Street

Инвеститорите ще търсят знаци за това кога почти нулевите лихвени проценти в САЩ ще започнат да се покачват

09:40 | 14.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Заседанието на Фед ще привлече цялото внимание на Wall Street

С наближаването на края на бурната финансова година инвеститорите на Wall Street ще търсят знаци, които да им подскажат какво ще бъде състоянието на икономиката през следващата година. Wall Street е раздвоен в очакванията си относно икономиката, като според някои анализатори през следващата година предстои икономически ръст, но според други ни очаква повторен спад, след като ефектът на мерките на правителствата и централните банки за насърчаване на икономиката се изчерпа.

Противоречивите оценки намериха израз и в колебливите движения на индексите, които остават на нивото си отпреди три седмици, а изтъргуваният обем е доста по-нисък от обичайното за този период на годината. В същото време доларът започна да поскъпва, а икономическите новини стават все по-добри. Поскъпването на долара е добро за икономиката и фондовия пазар на Щатите в дългосрочен план, но в краткосрочен оказва временен натиск върху индексите, предаде CNN.

Слабият долар изигра немалка роля за деветмесечното рали на пазара на ценни книжа в САЩ, като подкрепи и цените на стоките, които се търгуват в долари, както и акциите на компаниите, които изнасят продукцията си предимно в чужбина. Подобряването на данните за жилищния пазар, продажбите на дребно и пазара на труда същевременно засилиха очакванията, че Федералният резерв може да се намеси и да изтегли част от спешните си мерки за насърчаване на икономиката.

През тази седмица ще се състои последната среща на ръководството на централната банка на САЩ за тази година. Прогнозите са, че основната лихва в САЩ ще остане на сегашното си рекордно ниско ниво от 0-0,25% за дванадесети пореден месец. По-важни ще бъдат оценките на Федералния резерв за състоянието на икономиката през следващата година и евентуалните намеци за промяна в паричната политика. Лихвеното решение на Фед ще бъде съобщено в сряда.

В понеделник не се очакват важни икономически данни. Във вторник ще излезе индексът на цените на ниво производител за ноември. Тогава ще се публикува и индексът на индустриалното производство за ноември, за който се очаква увеличение от 0,6% на месечна база, както и степента на оползотворяване на производствения капацитет. Според анализаторите съотношението между всички и действително използваните производствени мощности ще се повиши до 71,1% за ноември.

Също във вторник ще излезе и индексът на бизнес активността във фабричния сектор в района на Ню Йорк, за който също се очаква увеличение. Той ще бъде последван от данните за инфлацията през ноември в сряда, като се очаква цените да са се повишили с 0,4% спрямо октомври. Тогава излизат и данните за началното жилищно строителство и броят на издадените разрешителни за строеж за ноември, както и данните за петролните запаси през изминалата седмица.

Както обикновено, в четвъртък излизат данните за първоначалната безработица, а след тях идва ред и на индекса на водещите индикатори на бизнес организацията с нестопанска цел Conference Board. За него се очаква увеличение за седми пореден месец в размер на 0,8% спрямо октомври. В четвъртък излиза и индексът на бизнес активността в производствения сектор на Федералния резерв във Филаделфия за декември, който според анализаторите ще се стабилизира на нивото си от октомври.

В четвъртък Сенатът в САЩ ще гласува преизбирането на Бен Бернанке за втори мандат като председател на Федералния резерв. В петък няма икономически данни, но инвеститорите може да усетят ефекта от едновременното изтичане на опциите и фючърсите върху индексите и акциите на щатските борси за това тримесечие. Този процес може да предизвика по-голяма волатилност по време на петъчната сесия на фона на липсата на икономически данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:57 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още