IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Абу Даби спасява Дубай с 10 млрд. долара

Парите се отпускат за посрещане на настъпващия падеж на задължения, повечето от които са на Dubai World

08:55 | 14.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Абу Даби спасява Дубай с 10 млрд. долара

Правителството на Дубай обяви, че е получило финансова помощ в размер на 10 млрд. долара от Абу Даби. Средствата ще бъдат използвани за изплащане на задължения с наближаващ падеж.

Около 4,1 млрд. долара от спасителната помощ ще бъдат насочени към спасяването на държавния инвестиционен фонд Dubai World. В края на миналия месец фондът обяви, че спира обслужването на задълженията си, което хвърли финансовите пазари в паника.

Въпросната сума ще бъде използвана за разплащане с облигационери, чиито облигации падежират в понеделник. Те са емитирани от строителната компания Nakheel, която нашумя с изграждането на нашумелите луксозни комплекси от изкуствено острови Палмите и Светът, предава ВВС.

Преди отпускането на заема на пазарите се носеше слух, че Nakheel няма да посрещне задълженията си по емисията от облигации.

„Правителството на Абу Даби се съгласи да предостави 10 млрд. долара на фонда за финансово подпомагане на Дубай, като те ще бъдат използвани за удовлетворяване на серията от настъпващи падежи на облигации, емитирани от Dubai World”, се казва в официално съобщение на дубайските власти.

Новината намери незабавно отражение на световните пазари, като борсите в Азия тръгнаха нагоре, а доларът и еврото поскъпнаха спрямо йената.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още