IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забраниха основната прокюрдска партия в Турция

Решението на турския конституционен съд може да отдалечи страната от членство в ЕС

22:02 | 11.12.09 г.
Забраниха основната прокюрдска партия в Турция

Турският конституционният съд постави извън закона основната прокюрдска политическа партия в страната и забрани на лидерите й да се занимават с политическа дейност. Това съдебно решение може да повлияе негативно на кандидатурата на страната за влизане в Европейския съюз (ЕС).

Съдът е решил, че Партия за демократично общество, която има 21 депутата в 550-местния парламент на страната, има връзки с Кюрдската работническа партия. Решението е подкрепено от всички 11 съдии, предаде агенция Bloomberg.

Турция обеща да спазва демократичните стандарти на ЕС за да стане член на блока. В последно време тя получи похвали от политическите лидери в САЩ и Европа за подобряването на правата на 15-те милиона кюрди в страната.

Прокурорите са обвинили Партията демократично общество, че се е превърнала в средище на сепаратизъм и за съвместна дейност с ПКК, която се смята за терористична организация в Турция, САЩ и ЕС.

“В краткосрочен план това решение има вероятност да доведе до насилие и напрежение на югоизток и големите градове, в дългосрочен план се повишава вероятността за частични избори,” коментира за агенцията Волфгано Пиколи от базираната в Лондон Eurasia Group, която се занимава с оценка на политическия риск.

Турската лира падна до най-ниското си ниво спрямо долара този месец след решението на съда, поевтинявайки 0,9 на сто до 1,5122 за долар.

Лидерът на партията, Ахмет Тюрк, заяви, че ще спазят заканата си всички техни депутати да напуснат парламента в случай, че съдът постави организацията извън закона.

Съдът забрани на 37 члена на партията да се занимават с политическа дейност в продължение на 5 години. Сред тях са Тюрк и Айсел Туглук, които са народни представители в парламента.

Турция обвинява ПКК за смърта на 40,000 души по време на 20 годишната борба за политическа автономия на кюрдите в юго-източна част на страната. Според изчисления на правителството войната е струвала 300 млрд. долара.

Партия за демократично общество обаче отказва да определи кюрдските бунтовници като терористи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още