IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна поиска спешен заем от 2 млрд. долара от МВФ

Ако не получи парите, страната може да не бъде в състояние да си плаща за руския газ

20:44 | 11.12.09 г.
Украйна поиска спешен заем от 2 млрд. долара от МВФ

Украйна е поискала спешен заем от близо 2 млрд. долара от Международния Валутен Фонд (МВФ). Страната твърди, че се нуждае от парите за да посрещне външните си задължения и за да избегне опасността от „ефекта на разпиляването” върху други икономически уязвими страни.

„Следващите три месеца са критично важни” заяви вицепремиерът на Украйна Хрихорий Немиря при връщането си от мисия в централата на фонда, предаде BBC.

Страната е получила 11 млрд. долара от договорените с фонда 16,4 млрд. долара. МВФ взе решение да не превежда останалите пари докато Украйна не проведе икономически реформи.

Украйна заяви, че отчаяно се нуждае от парите и намекна, че ако не получи допълнителни средства скоро последствията може да бъдат сериозни.

Поставени под риск са способността й да плаща заплати, външния си дълг, и което е съдбоносно за нейните съседи – сметка й за газа доставян от Газпром.

Украйна е сред най-засегнатите страни от кризата в Европа. Нейната икономика се очаква да се свие с 15% тази година.

Основните политически лидери на страната – президентът Виктор Юшченко, премиерът Юлия Тимошенко и бившият премиер Виктор Янукович – са изправени един срещу друг в битката за президент на страната. Изборите са следващия месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още