IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трише: Големите бонуси може да посеят нова финансова криза

Президентът на ЕЦБ призова банките да заздравят капиталовите си позиции вместо да раздават неоправдано високи бонуси

19:07 | 11.12.09 г.
Трише: Големите бонуси може да посеят нова финансова криза

Големите бонуси, раздавани на банкерите, могат да смогнат за „посяването” на бъдеще финансова криза, предупреди президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан–Клод Трише.

Културата на свръх-големи финансови възнаграждения за отделни личности насърчи банкиране, което обслужва себе си, заяви Трише в Лондон, пише Financial Times.

Вместо да радават неоправдано високи компенсации или бонуси, банките трябва да използват по-големите печалби, за да заздравят техните капиталови позиции, каза той.

Коментарите му са най-острата критика до сега от страна на ЕЦБ срещу големите възнаграждения в банките и е в подкрепа на политическия натиск, на който банките бяха подложени от правителствата през тази седмица, след решението на Великобритания да наложи допълнителен данък върху бонусите на банкерите.

Трише отдавана настоява банките да се възползват от подобрението на финансовите пазари, за да се увеличи тяхната устойчивост пред все още слабата глобална икономика.

В речта си той припомни, че ЕЦБ осигури неограничена ликвидност във финансовата система на еврозоната,не заради самите тях, а за да им даде възможност да финансират по-широката икономика. Икономическото забавяне и неговото въздействие върху кредити доведе до втора вълна на намаляване на стойноста на активите, каза той.

В последните си изяви Трише намекна, че ЕЦБ се страхува, че световната финансова система си остава все още крехка, дори може би повече, отколкото преди кризите на финансовия пазар от предишните няколко години.

Едно от нещата, за които ЕЦБ е загрижена, е че действията предприети от централните банки и правителствата насърчи банкерите да мислят, че най-лошото винаги ще бъде избегнато.

В речта си в Лондон Трише отбеляза, че системните рискове, извадени на показ от финансовата криза подчертават нуждата от нова регулаторна рамка в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още