IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Скокът в продажбите на дребно повиши индексите на Wall Street*

Поскъпването на долара спрямо еврото и йената обаче ограничи повишенията на котировките в началото на сесията

21:10 | 11.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Скокът в продажбите на дребно повиши индексите на Wall Street*

Увеличението на продажбите на дребно в САЩ през ноември и силният скок на потребителското доверие в началото на декември повишиха щатските индекси в началото на последната за тази седмица борсова сесия. Ралито на фондовите пазари в Азия и Европа също помогна за повишенията на котировките днес, които бяха обаче ограничени от поскъпването на долара.

Dow Jones IA, който включва 30-те най-големи и най-често търгувани борсови дружества в САЩ, се повишава с 0,66% до 10 476 пункта два часа преди края на сесията. По-широкият борсов измерител S&P 500 също добавя 0,41% към стойността си до 1 107 пункта, а индексът на всички компании от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, е без промяна на ниво от 2 191 пункта.

От началото на тази година S&P 500 се е повишил с 22%, след като на 9 март борсовият измерител стигна най-ниското си ниво за последните повече от 12 години от 676,53 пункта, предаде CNN. Dow Jones IA е напреднал с 19%, а Nasdaq Composite – с 39%, в сравнение с нивото си на затваряне от последната борсова сесия през декември миналата година.

Акциите във всички индустриални сектори поскъпнаха в четвъртък, след като търговският дефицит на САЩ се сви през октомври заради увеличението на износа. Вчера стана още ясно, че благосъстоянието на домакинствата в страната се увеличава, а броят на просрочените ипотеки намалява за четвърти пореден месец през ноември.

Поредицата от добрите икономически данни бе допълнена от днешната новина за увеличението на продажбите на веригите за търговия на дребно в САЩ с 1,3% на месечна база през ноември. Индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет на свой ред се повиши повече от очакваното от 67,4 пункта за ноември до 73,4 пункта за декември.

Освен това запасите от непродадени стоки на фабриките, търговците на едро и дребно в САЩ нараснаха за първи път за последните 14 месеца през октомври. Увеличението на бизнес запасите, в комбинация с нарастването на продажбите, засили надеждите, че компаниите в САЩ ще започнат да възстановяват своите материали запаси, голяма част от които бяха изчерпани през последната година.

Индексът, който следи бизнес запасите, се увеличава с 0,2% на месечна база спрямо септември, а продажбите на фабриките, търговците на едро и дребно нарастват с 1,1% на месечна база. Това изненада икономистите, които очакваха бизнес запасите да намалеят за 14-ти пореден месец, като отчетат спад от 0,3% на месечна база.

Щатският долар поскъпва спрямо еврото и йената, след като се обезценяваше през по-голямата част от заминаващата си година. Цената на златото се понижава с 0,8% днес до 1 120,70 долара за тройунция, а януарските петролни фючърси продължават да поевтиняват за осми пореден ден, като цената им се понижава силно с 1,1% до 69,78 долара за барел.

*Актуализирано в 21:10

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още