IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС дава 7,2 млрд. евро на бедните държави за борбата с климатичните промени

Всички 27 държави членки на Евросъюза ще допринесат за сумата

17:39 | 11.12.09 г.
ЕС дава 7,2 млрд. евро на бедните държави за борбата с климатичните промени

Лидерите на Европейския съюз постигнаха споразумение да отпуснат 7,2 млрд. евро през следващите три години в помощ на развиващите се държави в борбата им с климатичните промени, съобщи BBC.

Всички 27 държави членки на ЕС ще допринесат за сумата, посочи при обявяването на споразумението шведският премиер Фредрик Райнфелд. По думите му ЕС дава своя „справедлив дял“.

Според британския премиер Гордън Браун ангажиментът на Великобритания да отпуска по 500 млн. паунда (553 млн. евро) на година е най-висок.

Лидерите на ЕС се надяват споразумението да подкрепи текущите преговори на ООН за климатичните промени в Копенхаген. „Днес виждаме значителна крачка напред в търсене на споразумение в Копенхаген“, каза още Браун.

В речта си след края на двудневната среща на върха на ЕС в Брюксел президентът на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу посочи, че е уверен, че споразумението ще даде тласък на финалните преговори в Дания.

Обещаните пари са за „бърз стартов фонд“ в помощ на най-бедните държави за решаване на проблеми, свързани с повишаващото се морско равнище, обезлесяването, недостигът на вода и други последствия от климатичните промени за периода 2010-2012 г., както и за ограничаване на техните емисии.

Средствата от ЕС ще формират значителен дял от предложената обща помощ на стойност от 10 млрд. долара (7 млрд. евро) на година.

Информация от Брюксел сочи, че Германия ще отпуска по 480 млн. евро на година от 2010 до 2012 г.

На съвместна пресконференция по-рано Браун и френският президент Никола Саркози обявиха, че двете страни ще отпуснат най-малко 1,5 млрд. паунда (1,7 млрд. евро) за общия период от три години.

След края на първата работна сесия на ЕС в Брюксел премиерът Бойко Борисов коментира, че „не можем да си позволим да плащаме за подпомагане на развиващите се икономики, без да получим гаранции, че спрените субсидии по оперативните програми на България ще бъдат отново пуснати”, а днес съобщи, че България ще отпусне по 20 хил. евро годишно във фонда на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още