IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Shell ще разработва гигантско нефтено находище в Ирак

Капацитетът на платото Majnoon се оценява на 13 млрд. барела петрол

17:15 | 11.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Shell ще разработва гигантско нефтено находище в Ирак

Консорциум, воден от европейския петролен гигант Shell, спечели правото да разработи гигантско нефтено находище в Ирак, известно под името Majnoon. Неговият капацитет се оценява на 13 млрд. барела петрол, като това е най-богатото находище, което се предлага за разработване по време на втория международен аукцион в Ирак, откакто САЩ нахлу в страната през 2003 г.

Иракският петролен министър Хюсеин ал-Шахристани заяви днес, че обединението между холандската Shell и държавната петролна компания от Малайзия Petronas, е победило в търга другия голям консорциум между френската петролна компания Total SA и китайската National Petroleum Corp. Majnoon е едно от 15-те петролни находища, които ще бъдат предложени на търг днес и утре.

Днешната сделка бележи началото на втория международен кръг от продажбата на лицензи за петролни находища в Ирак, предаде Wall Street Journal. Според властите търгът е важна част от следвоенните усилия на страната да възстанови своята икономика. Аукционът през лятото доведе до сключването на само една сделка от предложените осем находища.

Консорциумът между Shell и Petronas е предложил да доразработи находището срещу такса от 1,39 долара за всеки допълнителен барел петрол, който може да се добие от него над сегашните му нива на производство. Двете енергийни компании планират да увеличат добива от платото Majnoon до 1,8 млн. барела дневно спрямо сегашното производство от 45 хил. барела на ден.

Според анализаторите сделката е добра за Shell, стига политическата стабилност в Ирак да се запази. Находището Majnoon е разположено в южната част от страната, като иракското правителство ще запази около 25% от лиценза. Shell ще получи дял от 45%, а Petronas – дял от 30%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още