IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекорден приток към фондовете за развиващите се пазари

Дори дубайската криза не се отрази на притока на капитали към тези фондове

16:16 | 11.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рекорден приток към фондовете за развиващите се пазари

Фондовете, ориентирани към развиващите се пазари, са на път да постигнат рекорден прилив на капитали за годината, след като инвеститорите изтеглят средства от щатския фондов пазар и ги насочват предимно към Бразилия, Русия, Индия и Китай (БРИК), предава Bloomberg.

От началото на годината фондовете за дялови инвестиции в развиващите се пазари са получили нетен приток на капитали в размер на 75,4 млрд. долара, обявиха от базираната в Масачузетс изследователска компания EPFR Global. Рекордът досега е от 2007 г. и е в размер на 54 млрд. долара.

Фондовете за дългови инвестиции пък отчетоха нетен приток на капитали дори в разгара на дубайската криза.

Според индекса на JPMorgan Chase & Co. за облигации от развиващите се пазари спредовете им спрямо щатските ДЦК са се свили с 26 базисни пункта в сравнение с нивата, достигнати след дубайската дългова криза, което показва че тя отшумява.

Спадът на пазарите в Близкия изток през изминалия месец привлече инвеститори като Марк Мобиус (шеф на Templeton Asset Management Ltd. и Pacific Investment Management Co.), който управлява 30 млрд. долара в активи на развиващите се пазари, и Майкъл Гомес от Pimco.

„Продължавам да вярвам, че Азия ще постигне по-висок растеж от останалите региони“, заяви Кристиан Жин от HI Asset Management Co., който управлява активи за 7,7 млрд. долара. Според него износът от Азия ще се възстанови успоредно с възстановяването на развитите икономики.

Всичко това е на фона на положителните икономически новини идващи от Южна Корея, Китай и Индия, припомня Bloomberg.

Фондовете за дялови инвестиции в развитите пазари от началото на годината претърпяха отлив на средства в размер на 83 млрд. долара. От американските фондове се изтеглиха рекордните 75,2 млрд. долара, а японските фондове загубиха 5,8 млрд. през тази година.

Фондовете за инвестиции в дългови ценни книжа (включително и американските) като цяло са привлекли нетно рекордните 145 млрд. долара през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 31.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още