IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

МВФ отказа поредната вноска от заема на Украйна

Неспособността на Украйна да овладее растящия си бюджетен дефицит накара МВФ да отложи поредната вноска от 3,5 млрд. долара

15:43 | 11.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ отказа поредната вноска от заема на Украйна

Международният валутен фонд (МВФ) е взел решение да не изплати на Украйна поредната вноска от 3,5 млрд. долара по отпуснатия на страната заем на обща стойност от 16,8 млрд. долара, предаде New York Times.

Изплащането на сумата се отлага за след президентските избори в Украйна през януари 2010 г. Това отразява нарастващото разочарование на фонда от неспособността на политиците в Украйна да овладеят растящия бюджетен дефицит на страната.

През миналата година МВФ реши да подкрепи възстановяването на страната, като й предостави близо 11 млрд. долара финансова помощ до юли тази година на три вноски. Въпреки стриктните изисквания на МВФ и растящия дефицит президентът на Украйна Виктор Юшченко и премиерът Юлия Тимошенко започнаха да се надпреварват в своите разходи през последните месеци.

Решението на Юшченко да увеличи пенсиите и заплатите в държавния сектор с 20% през ноември преля чашата на търпение на МВФ. Според фондът с тази мярка се рискува прекалено много да се увеличи инфлацията и безработицата в страната.

Експертите на МВФ прогнозират, че икономиката на Украйна ще се свие с 15% през тази година, а инфлацията ще остане висока. Все пак фондът ще продължава да подкрепя Украйна, стига страната да се придържа към мерките за овладяване на задлъжнялостта на публичния сектор.

Проблем за страната остават разногласията между управляващите относно това по какъв начин може да се постигне финансова стабилност. МВФ е готов да продължи да изплаща полагаемите се на Украйна вноски веднага, след като основните политически лидери постигнат консенсус за бюджетния дефицит.

Виктор Юшченко и Юлия Тимошенко бяха съюзници по време на Оранжевата революция през 2004 г., но оттогава се превърнаха в политически врагове и с действията си застрашават прокарването на важно икономическо и социално законодателство.

Двете водещи политически фигури в страната прибягват все по-често до популистки мерки заради предстоящите след месец парламентарни избори в страната. Решението на президента да увеличи заплатите в публичния сектор и пенсиите ще коства на страната около 7% от нейния брутен вътрешен продукт, според МВФ.

Това обаче е прекалено много на фона на нестабилното състояние на украинската икономика в този момент и може да се превърне в прекалено голяма тежест за и без това големия бюджетен дефицит на страната.

Целта на отпуснатия от МВФ заем бе да компенсира спада в данъчните постъпления на украинското правителство. Според Министерството на финансите на Украйна държавните приходи би трябвало да възлязат на общо 30 млрд. долара през тази година, но до края на ноември постъпленията възлизат на едва 18,4 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още