IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Виенската фондова борса вече предлага платформа за търговия на газ

От днес във Виена започва търговия с незабавна доставка, а началото на търговия с фючърси е предвидено за пролетта на 2010 г.

15:03 | 11.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Виенската фондова борса вече предлага платформа за търговия на газ

Централноевропейският газоразпределителен център (CEGH) и Виенската фондова борса започват съвместна търговия с природен газ, става ясно от съвместно съобщение на борсата, OMV и CEGH.

CEGH е една от най-големите платформи за търговия с газ в континентална Европа, в момента в платформата са регистрирани 100 търговски участника. Засега 100% от газоразпределителния център са собственост на OMV.

От днес във Виена започва търговия с незабавна доставка, а началото на търговия с фючърси е предвидено за пролетта на 2010 г.

Търговията с незабавни доставки на газова борса CEGH на Виенската фондова борса ще се извършва чрез електронната система за търговия Xetra на Виенската фондова борса, използвана и от БФБ-София. 

В рамките на новото начинание на Виенската борса CEGH ще отговаря за управлението на пазарните и потребителските отношения, докато пълният пазарен надзор ще се извършва от страна на борсовата институция.

Договарянето на търговските дейности с незабавни доставки ще бъде разделено в съответствие със стандартната процедура в енергийния бизнес между базираната в Лайпциг European Commodity Clearing AG (ECC), която ще отговаря за финансовата договореност на транзакциите и изчистването на търгуваните обеми газ, и центровете за търговия на CEGH, които ще отговарят за физическото договаряне на търговските дейности на базата на търговията на фондовата борса.

Споразумение за сътрудничество подписано между OMV и Газпром през януари 2008 г., предвижда участието на Gazprom Germania и Centrex (международна група от компании в газовия сектор) в CEGH с дял от съответно 30% и 20%.

Това подлежи на предварително одобрение от страна на Закона на Европейския съюз за контрол върху сливанията, одобрен от Европейската комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още