IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Джим Роджърс: САЩ сами си поставят нов капан

Според инвеститора правителството използва целия си арсенал сега, което ще го лиши от инструменти при следващата криза

13:50 | 11.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Джим Роджърс: САЩ сами си поставят нов капан

Плановете на американското правителство да увеличи още разходите си в опит да даде тласък на икономиката ще оставят страната без път за изход от следващата криза, смята инвеститорът Джим Роджърс.

Финансовото министерство е „изразходвало целия си набор от стимули, а сега отново се говори за удължаване на срока по програмата TARP”, посочва Роджърс.

Коментарът идва, след като финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър обяви, че програмата ще продължи и догодина. Целта на това според него е от една страна да се използват наличните пари за създаване на работни места, а от друга – да служи като застраховка срещу нова криза.

„Гайтнър е много умен човек, но той е бил в грешка за почти всичко през последните 15 години“, смята Роджърс, цитиран от CNBC.

“Защо слушаме хора като него? Те само влошават ситуацията ни. Вчера те ни казаха, че решението на проблемите ни се крие в увеличаване на харченето. Точно това обаче ни вкара в проблемите: прекомерната задлъжнялост“, посочва инвеститорът.

„Всички ние ще плащаме цената за това през следващите една, две три години. Следващият път, когато имаме проблеми в икономиката, което няма да е след много време, няма да имаме никакви останали патрони. Те ще са изхабили всичко, което сме имали“, категоричен е Джим Роджърс.

„Какво искат да направят те, отново да увеличат дълговете ни четирикратно? Да напечатат пари? Ние вече нямаме дървета. Дърветата ни свършват“, казва той.

По отношение на валутните пазари Роджърс посочва, че очаква нови кризи. „Във Виетнам видяхме девалвация. Миналата седмица Бразилия въведе специални такси върху паричните потоци. Виждате какво се случва в Дубай. Гърция е в беда. Украйна, Аржентина, има много други страни, които мога да добавя – Испания, Ирландия“, завършва интервюто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още