IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Руската икономика се сви с 8,9% през третото тримесечие

Благоприятно върху руската икономика се отразява поскъпването на петрола, металите и природния газ

13:17 | 11.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Руската икономика се сви с 8,9% през третото тримесечие

Икономиката на Русия се сви с по-слаби темпове през третото тримесечие, след като местните компании започнаха да възстановяват постепенно своите материали запаси, голяма част от които бяха изчерпани през първата половина на тази година, предаде Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на страната се е свил с 8,9% на годишна база през третото тримесечие, което отговори на прогнозите на правителството в Москва. През второто тримесечие на тази година руската икономика отчете годишен спад от 10,9 на сто.

Статистическите данни от днес показаха още, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Русия нараства с 13,8% за периода от юли до септември спрямо второто тримесечие. След новината руската рубла поскъпна с 1,2% спрямо долара до 30,0550 рубли за долар.

От началото на днешната валутна сесия рублата поскъпва и с 1,2% спрямо еврото до 44,2964 рубли за едно евро. На фондовата борса в Москва индексът RTS нараства с 1,6% до 1 373,3 пункта.

По-голямата част от икономическия спад на Русия през първата половина на годината дойде след мащабната корекция на запасите от страна на руските компании. Промяната в техния обем често може да предвиди повратните точки в един икономически цикъл

Например значителният спад в обема на запасите предполага, че икономиката на една страна е на прага на бърз растеж, защото складовете на компаниите са празни и трябва да се напълнят отново. Това предвижда по-висока активност в производствения сектор.

Благоприятно върху руската икономика се отразява и поскъпването на редица суровини, като петрола, металите и природната газ. От началото на тази година уралският суров петрол е поскъпнал със 70%, след като търсенето на енергийни суровини се повиши.

Енергийните ресурси, включително суровият петрол, природната газ и въглищата, съставляват около 70% от приходите на Русия от износа на стоки. Тяхното поскъпване помага на руските компании да избегнат проблемите, свързани с голямата им задлъжнялост.

От началото на тази година Руската централна банка съкрати основния лихвен процент девет пъти до сегашна му стойност от 9 на сто. Междувременно индексът на бизнес активността в производствения сектор се понижи до 49,6 пункта през ноември.

Активността във фабричния сектор на Русия се свиваше в продължение на 14 поредни месеца, за да отчете първия си ръст през септември. Тогава индексът на бизнес активността се озова в положителната зона над 50 пункта, след което отново се понижи.

Индексът на индустриалното производство в Русия, който следи продукцията на мините, фабриките и компаниите за комунални услуги, се сви с 11,2% на годишна база през октомври. Според руското правителство БВП на страната ще се свие с 8,5-8,7% през тази година.

Към 1 ноември тази година руското правителство е похарчило общо 787 млрд. рубли (26 млрд. долара) за насърчаване на икономическата активност от заделените за тази цел 1,14 трлн. рубли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още