IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Седмицата завърши с повишения за индексите в Азия

Окуражаващите данни за китайската и корейската икономика донесоха на MSCI Asia Pacific най-силния ръст за последните шест дни

12:26 | 11.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Седмицата завърши с повишения за индексите в Азия

Петъчната сесия донесе най-големия ръст на борсите в азиатския и тихоокеанския регион за последните шест дни след окуражаващите данни за китайската и корейската икономика. Индустрията на Китай се е увеличила значително през ноември, износът на страната се е приближил още повече до нивата си от края на миналата година, а инфлацията е нараснала за първи път от януари насам.

Междувременно централната банка на Южна Корея прогнозира, че икономиката на страната ще нарасне с най-бързото си темпо за последните три години през 2010 г. Увеличеното търсене на южнокорейски стоки ще помогне на брутния вътрешен продукт на страната да се увеличи с 4,6% през следващата година, което е повече от прогнозирания по-рано икономически растеж от 3,6 на сто.

На борсата в Южна Корея широкият индекс Kospi нарасна с 0,3% до 1 656,9 пункта, а волатилната сесия на борсата в Шанхай донесе в крайна сметка понижение на Shanghai Composite от 0,2% до 3 247 пункта. Днес стана ясно, че китайската индустрия е нараснала с над 19% през ноември, а банковото кредитиране е продължило да се увеличава, противно на пазарните очаквания.

Новината, че производството на стомана в Китай е нараснало до рекордни нива през ноември подкрепи акциите на добивните компании в Хонконг. Индексът Hang Seng добави 0,9% до 21 902,1 пункта, което е първата положителна сесия за него от 3 декември насам. В сравнение с миналия петък Hang Seng се е понижил с 2,7%, Shanghai Composite е изгубил 2,1%, докато Kospi е добавил 2%.

Японските износители, като Nissan, Bridgestone и Sony, спечелиха от поевтиняването на йената спрямо долара днес и Nikkei 225 нарасна с 2,5% до 10 108 пункта. Инвеститорите пренебрегнаха новината за първото влошаване на потребителските нагласи в Япония от началото на годината. Индексът на потребителското доверие се понижи от 40,5 пункта за октомври до 39,5 пункта за ноември.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, добави 0,9% към стойността си днес до 120,18 пункта. Стойността на борсовия измерител е нараснала с минималните 0,1% спрямо нивото му на затваряне от миналия петък. MSCI Asia Pacific се е повишил с 34% от началото на тази година, по данни на Bloomberg.

Това е най-силният годишен ръст на индекса от 2003 година досега, но той идва след рекордния спад на MSCI Asia Pacific от над 40% през миналата година. Междувременно широкият щатски индекс S&P 500 се е повишил с малко над 20% от началото на тази година, а в Европа Dow Jones STOXX 600 е добавил 23% към стойността си спрямо нивото си от края на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още