IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Задлъжнялостта на руските компании може да стане бомба със закъснител

Външният неправителствен дълг на Русия е нараснал до 441,2 млрд. долара през октомври

10:45 | 11.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Задлъжнялостта на руските компании може да стане бомба със закъснител

Стотиците милиарди долари дълг, който руските компании са натрупали през тази година, могат да се превърнат в бомба със закъснител, пише Ройтерс. Задлъжнялостта им започна да расте бързо през април въпреки затрудненията на руските компании в началото на тази година, които засилиха опасенията, че в един момент няма да могат да посрещат своите задължения.

Провалените опити на руския бизнес да преструктурира изцяло своя дълг може да намалят възможностите на страната да намира финансиране на външните пазари през следващите години. Освен това липсата на конкретни насоки в преговорите между Русия и западните кредитори относно параметрите на финансирането също увеличава риска от фалити на руски компании в бъдеще.

Валутните и стоковите пазари станаха изключително благоприятни за Русия в средата на тази година. Поскъпването на суровините, които страната изнася, помогна на компаниите да избегнат бедственото положение, в което можеха да изпаднат заради своя дълг. Но финансовите неволи на Dubai World припомниха, че проблемът със свръхзадлъжнялостта е просто отложен.

В края на ноември най-големият дубайски инвестиционен холдинг заяви, че ще трябва да замрази изплащането на част от своите дългове, чиято обща стойност възлиза на около 59 млрд. долара. Влошаването на състоянието на пазара на имоти по целия свят стана причина Dubai World да се размине на косъм с фалита.

Външният неправителствен дълг на Русия нарасна до 441,2 млрд. долара през октомври спрямо 420,7 млрд. долара за април. Местните компании продължават да задлъжняват бързо на фона на намаляващите лихвени проценти и поскъпването на рублата спрямо долара. Според централната банка на Русия около 153 млрд. долара от този дълг трябва да се погасят през 2010 г.

Апетитът за финансиране на руските компании от страна на чуждестранните банки също допринася за нарастващата им задлъжнялост, което означава, че и двете страни са виновни за натрупания дълг. Повечето руски компании не успяха да преструктурират своите дългове през 2008 г., с изключение на производителя на алуминий Русал и производителя на въглища и стомана Мечел.

Проблемът може да се разреши, като се изготвят принципи за кредитиране, които да бъдат признати от руските и западните банки. Правилата обаче ще имат нужда от подкрепата на руското правителство, за да се гарантира спазването им от най-големите банки в Русия, които са контролирани от държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още