IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола върви надолу за седми пореден ден

Разпродажбите през последните седем дни са понижили цената на петролните фючърси с 10%

22:44 | 10.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола върви надолу за седми пореден ден

Петролът продължи да поевтинява за седми пореден ден и приключи днешната сесия на най-ниското си ниво за последните два месеца. Причина за това станаха очакванията, че петролните запаси на САЩ ще продължат да се увеличават на фона на свиващото се потребление на енергийната суровина.

Американският лек суров петрол с доставка през януари приключи търговията с понижение на цената от 50 цента до 70,17 долара за барел. Петролните фючърси на Нюйоркската борса се търгуваха в интервала от 69,81 до 71,39 долара за барел и стигнаха най-ниското си ниво от 8 октомври насам.

Разпродажбите на пазара на петролни фючърси през последните седем дни са понижили цената на енергийната суровина със 7,83 долара, или 10%, по данни на Wall Street Journal. Според анализатори цената на петрола може да тества нивото от 65-68 долара за барел през следващата седмица.

Според Министерството на енергетиката в САЩ търсенето на петрол в страната ще възлезе на средно 18,87 млн. барела на ден през текущото тримесечие, което е с 2,2% по-малко спрямо същия период на миналата година. За цялата 2009 г. търсенето може да се понижи до най-ниското си ниво от 1997 г.

От началото на тази година американският лек суров петрол е поскъпнал с 57 на сто. Курсът на долара спрямо еврото остава почти без промяна по време на днешната валутна сесия. На международната петролна борса в Лондон брентът поевтиня с 40 цента, или 0,6%, до 71,99 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още