IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Топ банкерите в Goldman Sachs остават без парични бонуси през тази година

Всички 30 члена на Управителния съвет на банката ще получат своите премии под формата на акции

20:58 | 10.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Топ банкерите в Goldman Sachs остават без парични бонуси през тази година

След като попадна под жестока критика заради изплащането на огромни бонуси на своя топ мениджмънт, на фона на високата безработица и икономическата несигурност в САЩ, инвестиционната банка Goldman Sachs съобщи, че нейните топ мениджъри няма да получат парични бонуси за 2009 година.

Банковият гигант уточни, че всички 30 топ банкери в нейния Управителен съвет ще получат своите премии за тази година под формата на акции, които няма да имат правото да продават през следващите пет години, предаде Bloomberg.

Освен това акционерите на Goldman Sachs ще могат да отнемат акциите, раздадени на мениджмънта като бонус, в случай, че решенията му са изложили банката на прекалено голям риск.

Акционерите на банката ще имат възможност да променят принципите на системата за определяне на възнагражденията на служителите и мениджърите по време на годишното събрание през следващата година.

Решението на Goldman Sachs идва ден, след като финансовият министър на Великобритания Алистър Дарлинг реши да обложи с еднократен данък от 50% бонусите във финансовия сектор, които надвишават 25 хил. британски лири.

Ден по-късно френският президент Никола Саркози заяви, че също обмисля налагането на данък върху бонусите на банкерите за тази година, които надхвърлят 27 хил. евро. Данъкът вероятно ще бъде платен от банките, раздали бонусите.

Goldman Sachs, която получи спасителна помощ от американското правителство в края на 2008 г., реализира рекордни печалби през второто и третото тримесечие на тази година. И докато бонусите на Wall Street се увеличават с главозамайващо темпо, безработицата в САЩ стигна 10%.

Акциите на инвестиционната банка поскъпват с 0,7% до 167,57 долара близо два часа преди края на сесията на Нюйоркската фондова борса. От началото на тази година пазарната капитализация на Goldman Sachs е нараснала с близо 100% до 86,16 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още