IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сорос: Знам начин, по който да се насочат пари към климатичните промени

Развитите страни би трябвало да финансират проекти в развиващия се свят чрез вложенията си в МВФ

14:23 | 10.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Сорос: Знам начин, по който да се насочат пари към климатичните промени

Милиардерът Джордж Сорос обяви, че е намерил начин да разчупи патовата ситуация по отношение на финансирането на борбата с климатичните промени. Според него това може да стане с използването на средства от Международния валутен фонд.

Разговорите, които в момента се водят в Копенхаген за подписване на нов климатичен договор, който да наследи Протокола от Киото, са в застой.

Причината за това са разногласията за това как да се разделят парите, необходими за съкращаване на въглеродните емисии, и кой колко да инвестира в подготовка за посрещане на наводнения, порои и увеличаване на нивото на световния океан заради промените в климата.

Сорос обяви, че развитите страни биха могли да инвестират част от специалните си права на тираж от МВФ, които са на обща стойност 283 млрд. долара, в проекти за ограничаване на вредните емисии в развиващия се свят, предава Ройтерс.

Самите проекти биха изплащали лихва върху отделените средства, които според Сорос трябва да бъдат на стойност 100 млрд. долара в рамките на следващото десетилетие. Златните резерви на МВФ пък биха могли да служат като гаранция за отпуснатите пари и лихвата по тях.

Предложенията обаче се нуждаят от одобрение на МВФ, американския сенат и други институции, което значително би затруднило приемането им, признава самият Сорос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 10.12.09 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още