IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Citigroup в разговори за набиране на капитал

Банката ще се опита да върне отпуснатата й държавна помощ

10:53 | 10.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Citigroup в разговори за набиране на капитал

Citigroup е в напреднали преговори с американските регулаторни органи относно набирането на повече от 15 млрд. долара чрез емисия акции, в опит да изплати отпуснатата й правителствена помощ от 20 млрд. долара, съобщава Financial Times.

Според близки до банката източници Citigroup планира също и емисия от условно конвертируеми ценни книжа в размер на 2 млрд. долара. Този нов вид ценни книжа се превръща автоматично в акции, ако капиталовата адекватност на банката падне под определено ниво.

Разговорите са в критична фаза и може да пропаднат, тъй като някои от регулаторните органи се опасяват, че банката няма да е достатъчно силна, за да изплати отпуснатите й средства по програмата за подпомагане на проблемни активи (TARP), посочват източниците.

Възможно е правителството скоро да обяви, че до една година ще продаде своя дял от 34% в Citi. Под въпрос е и застраховката, осигурена от Федералната корпорация за застраховане на депозитите (FDIC), върху „токсични активи“ на Citi в размер на 300 млрд. долара, са заявили запознати пред Financial Times. От банката са отказали коментар.

В интервю за CNBC вчера Дик Парсънс, председател на банката, заяви: „Ние вярваме, че Citigroup ще може да изплати средствата по TARP“. Той добави, че е необходима дискусия с регулаторите, които искат да се уверят, че Citi няма да се нуждае от допълнителна помощ, в случай че изплати досега отпуснатите й средства.

Смята се, че регулаторните органи (в това число Федералният резерв и FDIC) са дали благословията си относно набирането на капитал, но са били твърди относно размера му. Според служител на финансовото министерство се водят „конструктивни разговори“.

Bank of America вчера на практика приключи с изплащането на отпуснатите й по TARP средства, закръгляйки общата сума, върната по програмата, на 116 млрд. долара. Финансовото министерство предвижда, че до края на следващата година сумата на върнатите от банките средства ще набъбне на 175 млрд. долара, или една четвърт от стойността на цялата програма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:29 | 09.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още