IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Биковете изведоха американските индекси до повишения

Инвеститорите отпразнуваха края на деветия месец от борсовото рали с изкупувания в края на търговията

23:05 | 09.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Биковете изведоха американските индекси до повишения

Борсовите индекси в САЩ рязко смениха посоката си в края на днешната сесия и се оцветиха в зелено. Преди това търговията се водеше на негативна територия заради несигурността, която цари на финансовите пазари след влошаването на перспективите пред Гърция и Испания.

Днес рейтинговата агенция Standard&Poor's сложи негативна перспектива пред кредитния рейтинг на Испания. Вчера това се случи и Гърция, а фактът, че и двете страни са членки на еврозоната, силно разклати еврото и доведе до нестабилност на финансовите пазари.

Въпреки нестабилния старт на борсовата сесия Dow Jones Industrial Average успя да напредне с 0,5 на сто до 10 337 пункта. S&P 500 нарасна с 0,36 на сто до 1 096 пункта, а пък индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, добави 0,5 на сто до 2 184 пункта.

Малко след началото на сесията стана ясно, че складовите запаси на веригите за търговия на едро в САЩ се увеличават с 0,3% на месечна база през октомври, след като намаляваха в продължение на 13 поредни месеца. Това изненада анализаторите, които очакваха спад на непродадените стоки на търговците на едро от 0,6% спрямо септември, когато се понижиха с 0,8% на месечна база.

Ключовото в днешната борсова сесия бе това, че днес се навършиха девет пълни месеца от старта на борсовото рали през март. За този период индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с внушителните 57 на сто.

Широкият индекс S&P 500 напредна с 61 на сто за изминалите девет месеца, а най-силен ръст бе постигнат от Nasdaq Composite – 71 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още