IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Компанията с едно от първите IPO-та в Румъния обяви фалит

Flamingo, която се листва през 2005 г., вече не може да обслужва дълговете си

16:26 | 09.12.09 г.
Компанията с едно от първите IPO-та в Румъния обяви фалит

Въпреки интензивните усилия на румънската верига за компютри Flamingo International Group преговорите с ING са неуспешни и обсъждането за по-нататъшно намаляване на дълга е отказано, като банката взе решение да започне изпълнението върху обезпеченията в някои магазини на Flamingo. Това съобщиха от компанията чрез Букурещката фондова борса.

През 2009 година компанията разработи цялостна програма за реорганизация, с крайна цел преодоляване на най-трудния момент в 15-годишната си история. В първата част на тази програма, приета през първото полугодие, оперативните разходи фирмата са намалени наполовина в сравнение с 2008 г.

Вторият важен елемент от този процес е опитът да се намалят дълговете към банки и доставчици. Независимо от факта, че планът за възстановяване на дружеството е в заключителната фаза, от компанията са потърсили защита срещу кредиторите, чрез разкриване на процедура за съдебна реорганизация (несъстоятелност).

„Flamingo няма пари, необходими за преодоляване на спад в пазара с 50%. Откриването на процес за съдебна реорганизация е опит да се даде шанс за оцеляване на дружеството“, съобщават от компанията.

Тази година Flamingo International Group бележи 15 години от дейността си на местния пазар, като основен предмет на дейност е търговията с компютри и периферия, електроника и оборудване. В момента Flamingo е един от лидери на пазара в Румъния.

От 2005 г. Flamingo International Group е листвана на Букурещката фондова борса, осъществявайки едно от първите първични публични предлагания на акции (IPO), в което участваха и български инвеститори.

Преди няколко години тя развиваше дейност у нас чрез дъщерното си дружество „Фламинго Компютърс България“, но впоследствие реши да се оттегли от пазара. Компанията бе дистрибутор на Palm на българския пазар. В момента българското дружество е в процес на ликвидация.

Днес акциите на Flamingo се търгуват срещу 0,02 леи/бр. спрямо 0,21 леи преди година. Към края на миналата година компанията имаше дългове от 23,5 млн. евро. Тя отчете загуба от 5,4 млн. евро за първото тримесечие на годината след спад от 40% в продажбите. Компанията отчете значително понижение главно на пазара на домакински уреди.

През лятото на 2009 г. компанията обяви намеренията си да издаде конвертируеми облигации за 7 млн. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:52 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още