IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индексите в Азия остават на отрицателна територия

Добивните и финансовите компании пострадаха най-много от подновените икономически тревоги

12:23 | 09.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Индексите в Азия остават на отрицателна територия

Добивните и финансовите компании станаха причина борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион да останат на отрицателна територия за втора поредна сесия през тази седмица. Новината, че през третото тримесечие японската икономика е нараснала три пъти по-малко от предварително обявеното припомни, че състоянието на световната икономика остава нестабилно.

В потвърждение на това бяха и данните за силния спад на износа на Австралия през октомври и понижението на кредитния рейтинг на Гърция от международната рейтингова агенция Fitch. Всичко това засили страховете на инвеститорите от повторно свиване на икономиката през следващата година.

Поскъпването на йената спрямо долара оказа натиск върху цените на акциите на японските износители. На борсата в Токио Nikkei 225 отстъпи с 1,3% до 10 004,7 пункта след новината, че брутният вътрешен продукт на Япония е нараснал с 1,2% на годишна база през третото тримесечие. Това се оказа по-малко от първоначално обявения годишен ръст на БВП от 4,8% за трите месеца до 30 септември.

През тази седмица японското правителство отпусна четвърти финансов пакет за стимулиране на икономиката на стойност 7,2 трлн. йени. От септември миналата година досега страната е похарчила над 29 трлн. йени в подкрепа на икономическата активност. По време на днешната валутна сесия йената поскъпва с близо 1% спрямо долара, като двойката USD/JPY се котира при ниво от 87,62.

Добивните компании в Австралия станаха обект на засилени разпродажби, след като цената на златото продължи да върви надолу за четвърти пореден ден. Австралийският индекс S&P/ASX 200 изгуби 0,7% до 4 638 пункта на борсата в Сидни, след като потребителското доверие се понижи през декември, а износът и броят на отпуснатите ипотечни заеми намаляха значително през октомври.

На борсата в Нова Зеландия индексът на сините чипове NZX 50 се понижи с 0,3% до 3 127,6 пункта. Днес финансовият министър на страната Бил Инглиш заяви, че перспективите пред икономиката на Нова Зеландия са се подобрили през последните месеци. Продажбите на веригите за търговия на дребно в страната обаче останаха без промяна през октомври, след като нараснаха с 0,2% през септември.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи фондовите борси в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, се понижава с 0,9% до 119,88 пункта и намали преднината си от 9 март досега на 70%. Във вторник рейтинговата агенция Fitch понижи оценката си за държавния дълг на Гърция до BBB+, a Standard & Poor's даде негативна перспектива пред рейтинга на страната.

В Хонконг Hang Seng се понижи с 1,4% до 21 742 пункта, а основният китайски индекс Shanghai Composite отстъпи с 1,7% до 3 239,6 пункта. Днес стана ясно, че китайското правителство обмисля да постави таван на кредитирането през 2010 г. Новите кредити ще бъдат ограничени до 7-8 трлн. юана, след като за първите девет месеца на 2009 бяха отпуснати заеми за близо 9 трлн. юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още