IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай ще слага таван на кредитирането догодина

Регулаторните органи планират да ограничат отпускането на нови кредити в рамките на 7-8 трлн. юана

09:33 | 09.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Китай ще слага таван на кредитирането догодина

Китай обмисля да постави таван на кредитирането в страната през следващата година, като според информация на Bloomberg новите кредити ще бъдат ограничени до 7-8 трлн. юана (1 трлн. долара).

Това би било сериозно ограничаване на новите кредити на фона на отпуснатите само за първите десет месеца на настоящата година 8,9 трлн. юана. Информацията за намеренията на регулаторите обаче е конфиденциална и все още не е обявена официално.

Целта на Китай е да ограничи кредитирането, за да не се стигне до кредитен бум, ръст на лошите кредити или балон в цените на активите. В същото време обаче регулаторите се опитват да не затегнат прекалено много кредитирането, за да може икономиката да се справи по-лесно с кризата.

Според прогнози на анализатори догодина в Китай може да се стигне и до по-значително забавяне на кредитирането. Причината за това е силното отпускане на кредити тази година, което бе насърчено от програмите на правителството за подпомагане на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още