IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ръстът на кредитирането в Мексико ще надскочи увеличението на БВП

Анализ на Citigroup показва, че въпреки драстичния спад на икономиката кредитният портфейл на банките остава почти без промяна

09:01 | 09.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Ръстът на кредитирането в Мексико ще надскочи увеличението на БВП

Банките в Мексико вероятно ще отчетат ръст на кредитирането, който ще надвишава темпа на растеж на икономиката, смятат анализаторите на Citigroup. Така страната ще излезе уверено от най-тежката си криза след рецесията от 1995 година.

„Очакваме, че ръстът на кредитирането ще надвиши този на цялата икономика, но въпреки това кредитирането няма да достигне нивата си от 2006-2008 година“, заяви на пресконференция вчера изпълнителният директор на мексиканското поделение на Citigroup Енрике Сория, предава Market Watch.

Според Сория търговското и ипотечно кредитиране би трябвало да отбележат най-силно увеличение през 2010 година, докато за потребителското кредитиране се очаква по-слаб темп на нарастване.

Към края на октомври кредитният портфейл на банките в Мексико бе в размер на 145,5 млрд. долара, което е почти същата стойност като през октомври 2008 година. За периода статистиката е отчела спад в потребителското кредитиране за сметка на ипотечното и фирменото кредитиране.

Централната банка на Мексико прогнозира ръст от БВП в размер на 2,5-3,5 на сто през 2010 година, след като прогнозите за тази година са за сериозен спад от 7 на сто. Той се дължи основно на рецесията в САЩ, която е довела до силен спад на износа на Мексико.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:07 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още