IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола продължава да се понижава

Котировките слязоха под 73 долара за барел вчера, след което последва възстановяване

08:36 | 09.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола продължава да се понижава

Цената на петрола се движи около 73 долара за барел, след като вчера отново се понижи значително. Причина за вчерашния спад стана поскъпването на американския долар след понижението на кредитния рейтинг на Гърция.

То доведе до спекулации, че и други страни от еврозоната могат да бъдат подложени на ревизия на кредитния си рейтинг, което отслаби единната валута. Поради тази причина вчера на борсите в Европа песимизмът успя да вземе категоричен превес.

Цената на петрола пък се понижи до 72,62 долара за барел на борсата в Ню Йорк, отбелязвайки дневен спад от 1,31 долара вчера. През нощта обаче котировките се стабилизираха и тази сутрин лекият суров петрол с доставка през януари се търгува с около процент по-скъпо при 73,34 долара за барел.

Повод за това дадоха очакванията, че петролните запаси на САЩ са се понижили значително през последната седмица. Това се вижда от данните на Американския петролен институт от вчера. Днес обаче се очакват официалните данни за петролните запаси, които се публикуват всяка седмица от енергийното министерство на САЩ.

Днес еврото успява да заличи минимална част от вчерашното си отстъпление, поскъпвайки до 1,4735 EUR/USD. Вчера пък единната валута падна до най-ниското си ниво спрямо долара за последния месец.

На борсата в Лондон вчера петролът от сорта брент поевтиня с 1,6 на сто до 75,19 долара за барел. Тази сутрин барел брент с доставка през януари струва 75,66 долара, или с 0,6 на сто повече от вчера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още