IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

М. Уитни: Патроните на САЩ свършиха, потребителите са в беда

Банковият анализатор смята, че потребителите са под натиск от много страни, а пазарните условия не се подобряват

17:03 | 08.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
М. Уитни: Патроните на САЩ свършиха, потребителите са в беда

Правителството на САЩ вече е изчерпало арсенала си от оръжия за подпомагане на икономиката, а страната е изправена пред сериозни проблеми по отношение на кредитния пазар и заетостта, смята банковият анализатор Мередит Уитни.

„Смятам, че те са изхабили патроните си“, заяви Уитни в интервю за CNBC, с което тя отново повтори вижданията си за пазара отпреди месец. Това показа, че анализаторът остава силно песимистична за възстановяването на американската икономика.

Основното притеснение на Уитни е липсата на достъп до кредитиране от страна на потребителите, които според нея са „изритани от финансовата система“. Именно такава щяла да е ситуацията и през следващата година.

Уитни посочи, че въпреки способността на банките да заемат средства при лихви, близки до нула, тези средства не се връщат обратно към пазарите. Това се видя и от вчерашните данни за кредитирането в САЩ, които показаха спад на потребителското кредитиране за девети пореден месец.

„Това, което предизвиква яд, е, че администрацията използва популистка идеология, а не оценява всички неочаквани последици, които ще има за потребителите и малкия бизнес ограниченото кредитиране“, категорична е Уитни.

„Ще се стигне до ситуация, при която ще се върнат остарели навици на потребителите, като онези, които са имали кредит за пръв път, банкова сметка или кредитна карта за пръв път, ще бъдат изритани от пазара и ще трябва да се молят за помощ на хищни кредитори“, смята тя.

Ако всички тези проблеми се разгледат заедно пък, то това щели да се появят и проблеми за инвеститорите.

„Убедена съм на 100 процента, че положението на потребителите не се подобрява категорично и че на пазара няма по-висока ликвидност. Така че ако всичко, което засяга потребителите, се пренесе и върху индекса S&P 500, то няма как той да не попадне под натиск“, заявява Мередит Уитни.

Според нея единственото решение е правителството да вземе мерки, които да дадат на разположение повече пари на разположение на потребителите. Това обаче нямало да стане единствено с данъчни отстъпки, а трябвало да се измислят други мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:41 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още