IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Финландската икономика с първи ръст от септември миналата година

Финландия беше по-силно засегната от кризата от другите страни в еврозоната заради зависимостта си от износа към по-големи пазари

16:54 | 08.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Финландската икономика с първи ръст от септември миналата година

Икономиката на Финландия е нараснала с 0,3 на сто през третото тримесечие спрямо второто, на годишна база обаче отчита спад от 9,1 на сто, предаде АР.

Това е първият ръст на БВП от септември 2008 г., когато глобалната рецесия започна да се отразява на зависимата от износа скандинавска страна, се посочва в статистическите данни от страната.

През септември финландската икономика се е свила с рекордните 11,6 на сто на годишна база.

Преди два месеца от финландското правителство заявиха, че страната е достигнала дъното на рецесията, но предупредиха, че икономиката ще се свие с 6 на сто за цялата година, както и че подем не се очаква по-рано от следващата година, за когато се предвижда скромен ръст от 0,5 на сто.

Финландия беше по-силно засегната от кризата от другите страни в еврозоната заради зависимостта си от износа към по-големи пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още