IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рейтингите на САЩ и на Великобритания по-уязвими от други развити страни

Канада, Германия, Франция, Швейцария и Нова Зеландия имат по-устойчиви топ кредитни рейтинги

13:34 | 08.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рейтингите на САЩ и на Великобритания по-уязвими от други развити страни

Международната агенция за кредитен рейтинг Moody’s Investors Service предупреди, че продължителното влошаване на задлъжнялостта на публичния сектор на САЩ и Великобритания заради финансовата криза може да постави под въпрос стабилността на топ инвестиционния рейтинг на двете страни.

За разлика от САЩ и Великобритания, редица други развити икономики като Канада, Германия, Франция, Швейцария и Нова Зеландия са пострадали по-малко от рецесията, защото са имали по-стабилна изходна позиция. Поради това техните „Aaa” кредитни рейтинги са по-устойчиви, предаде Bloomberg.

Експертите на рейтинговата агенция правят разграничение между инвестиционните рейтинги на САЩ и на Великобритания от една страна и тези на другите развити икономики, но уточняват, че рейтингите на всички изброени страни не могат да се нарекат уязвими или застрашени на този етап.

Щатският долар поевтиня от 89,51 йени преди новината до 88,59 йени към 13:30 ч. българско време. Британската лира поевтинява спрямо всички 16 най-търгувани валути и се разменя срещу 1,6316 долара.

Задлъжнялостта на САЩ може да нарасне до 97,5% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната през следващата година спрямо 87,4% през тази. Това прогнозира през юни Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Държавният дълг на САЩ стигна 7,17 трлн. долара през ноември.

За Великобритания ОИСР прогнозира, че задлъжнялостта в публичния сектор може да набъбне до 89,3% от размера на икономиката спрямо 75,3% през тази година. От Moody’s обясняват задлъжнялостта с по-големите възможности на развитите икономики да реагират на последиците от финансовата криза.

Рисковата премия за САЩ остава без промяна на ниво от 32 базисни пункта. Това означава, че застраховката за предпазване от фалит на най-голямата икономика в света през следващите пет години е 32 хил. долара за всеки 10 млн. долара държавен дълг, съгласно данните на CMA DataVision.

Рисковата премия за Великобритания обаче скочи до 74 базисни пункта спрямо 72,5 в понеделник и се изравнява с тази на Португалия, която има по-нисък кредитен рейтинг. Британската рискова премия стигна рекордните 175 базисни пункта през февруари спрямо 44 в края на септември 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още