IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Според Южна Корея златото не предлага парични печалби

Според централната банка на Южна Корея сред повече от 200 нации в света само няколко купуват ценния метал

11:32 | 08.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Според Южна Корея златото не предлага парични печалби

Централната банка на Южна Корея, която разнообразява своите валутни резерви, за да се предпази от поевтиняването на щатския долар, заяви, че златото не е подходяща алтернатива за тази цел. Нейният аргумент е, че голяма част от останалите централни банки по света не купуват злато и ценният метал като актив всъщност не предлага никакви парични печалби, предаде Bloomberg.

Според ръководителя на отдела за управление на резервите на централната банка на Южна Корея поскъпването на златото не е тенденция, защото сред около 200 държави в света само няколко купуват ценния метал. Цената на златото се повиши до нов рекорд в началото на декември, след като централните банки на Индия, Китай, Шри Ланка и Русия увеличиха своите златни резерви.

Междувременно много инвестиционни фондове започнаха да купуват повече злато, което е средство за съхраняване на стойността в периоди на икономическа несигурност и висока инфлация. Цената на златото с незабавна доставка е на път да отбележи девети пореден годишен ръст, след като се повиши до 1 226,56 долара за тройунция на 3 декември и постави нов рекорд.

От началото на тази година златото е поскъпнало с 32%, а щатският долар на свой ред е поевтинял с близо 7% спрямо кошницата от шест основни валути. По време на днешната електронна търговия в Азия една тройунция от ценния метал се разменя срещу 1 161,90 долара. Валутните резерви на Южна Корея са шестите по големина в света след тези на Китай, Япония, Русия, Тайван и Индия.

Те възлизат на рекордните 207,9 млрд. щатски долара в края на ноември, когато централната банка на Южна Корея също прибегна до интервенция на валутните пазари, за да спре поскъпването на своята валута. За да намали зависимостта си от долара, банката е разнообразила своите резерви, но избягва златото, което „разполага с малка стойност“ и „няма парична възвращаемост“.

Тази година се очертава да бъде най-печелившата за златото за последните три десетилетия, но въпреки това металът не може да бие доходността на обикновена разплащателна сметка в САЩ, открита през 1980 г. Инвеститорите, които са купували злато за 850 долара през 1980 г., са спечелили 44%, когато на 3 декември цената му стигна рекордните 1226,56 долара. За сравнение, възвръщаемостта на разплащателна сметка в САЩ за същия период възлиза на 92%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още