IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските индекси отстъпиха след изказване на Бернанке

Само Dow Jones Industrial Average отчете ръст, като добави минималните 0,01%

23:38 | 07.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските индекси отстъпиха след изказване на Бернанке

Щатските акции приключиха сесията с понижение заради спекулации, че икономиката не расте достатъчно бързо, за да предпази банките от загуби от пазара на недвижими имоти.

Акциите от финансовия сектор в S&P 500 отстъпиха с 1,6 на сто. Банките Wells Fargo и JPMorgan Chase загубиха над 1%, след като председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви, че САЩ са изправени пред “страховит насрещен вятър”, предаде Bloomberg.

Книжата на Exxon Mobil паднаха с 0,7 на сто заради поевтиняването на петрола с над 2%, което е четвърти поред ден на спад. Доларът пък достигна най-високи нива срещу еврото от месец, оказвайки натиск в посока надолу върху акциите на производителите на суровини.

Индексът S&P 500 се понижи с 0,3 на сто до 1103,25 пункта, а Nasdaq Composite отстъпи с 0,2 на сто до 2189,61 пункта. От основните индекси само Dow Jones Industrial Average отчете ръст, като добави минималните 0,01% до 10 390,11 пункта благодарение на повишения по позициите на Boeing и Verizon Communications.

В свое изказване днес Бернанке посочи като предизвикателства пред щатската икономика слабия пазар на труда и затегнатото кредитиране, които според него ще ограничат растежа.

Освен това въпреки че най-големите банки в САЩ отново отчитат печалби, регионалните банки може да не успеят да върнат получената от държавата помощ поне до 2011 г. заради растящите лоши кредити при търговските имоти.

Непогасените заеми за молове, хотели и други търговски имоти са били през третото тримесечие на 16-годишен връх от 3,4 на сто от общите отпуснати кредити и може да достигнат дял от 5,3 на сто до две години, според фирмата за проучвания на недвижимите имоти Real Estate Econometrics LLC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още