IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перспективата за разширяването на еврозоната - по-неясна от всякога

Престоят извън еврозоната е вреден както за страните, които са вътре, така и за тези извън нея, смята Р. Аврамов от Центъра за либерални стратегии

17:38 | 07.12.09 г.
Перспективата за разширяването на еврозоната - по-неясна от всякога

Днес перспективата за разширяването на еврозоната изглежда по-неясна от всякога въпреки общото усилие и разбиране на всички страни, които са извън нея, че този процес трябва да бъде ускорен. Това заяви Румен Аврамов от Центъра за либерални стратегии по време на международната конференция „Икономически и политически предизвикателства пред присъединяването към еврозоната“, която се проведе днес в София.

Здравият разум диктува в целия ЕС или в по-голямата му част да бъде въведена единната европейска валута, тъй като това отговаря на фактическата евроизация и на интеграцията на пазарите в обединена Европа. В същото време предложенията за ускорени процедури са многократно отхвърлени от европейските институции, заяви Аврамов.

Той представи обобщаващия доклад „Икономически и политически предизвикателства пред присъединяване към еврозоната в един свят след “Лиман брадърс”, който е базиран на изводите от девет национални доклада за новите страни членки от Централна и Източна Европа.

Проблемът е, че и плаващите, и фиксираните курсове на новоприсъединените страни са половинчати режими. Пропуснатите ползи от стоенето извън еврозоната надвишават значително ползите или увеличават цената от запазването на настоящата половинчата и неясна икономическа ситуация, каза още Аврамов.

По неговите думи неопределеното удължаване на престоя извън еврозоната е вредно както за страните, които са вътре, така и за страните, които са извън нея.

Според него на първо място сред причините за нeуспеха на България да влезе в ERM 2 през 2007 г. е лошият политически имидж на страната ни. Вторият проблем са погрешните приоритети и фокусирането върху усвояването на европейските фондове, което е замъглило далеч по-стратегическата цел – приемането на еврото. Третият проблем е липсата на координация между различните институции на страната. Към причините трябва да се добави и външната позиция, а именно оценката на Европейската централна банка, добави той.

Днес правителството говори на един друг език, каза още Аврамов. Въпреки това той изрази мнение, че добрата фискална позиция като цяло отново може да не се окаже силен довод за влизането ни в ERM 2.

България беше вече в течение на години с изключително адекватна позиция, което не се оказа достатъчен аргумент, каза Аврамов и добави, че при всички случаи подчиняването на всички останали макроикономически политики на тази цел е нещо положително, което се променя през последните месеци.

В настоящата ситуация вероятността за промени в критериите за влизането в еврозоната е практически нулева, каза още той.

Според него единствените резерви, които имат страните, които искат да влязат в еврозоната, е да бъдат по-гъвкави. Това включва и интелигентното подбиране на датата на момента, така и добрата координация между различните институции.

Необходима e и работата по имиджа, но не чрез ПР агенции, а с една стабилна и ясна икономическа политика, допълни Аврамов.

Още по темата: 

Л. Хампарцумян: Негативните ефекти от еврото са „градски легенди“

Искров за еврото: Стреляме по движеща се цел

Г. Ангелов: След 10 години България може да не иска да приеме еврото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още