IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекорден спад на исландския БВП за третото тримесечие

БВП е намалял с 5,7% за третото тримесечие спрямо предходните три месеца, а спадът на годишна база е 7,2 на сто

14:27 | 07.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рекорден спад на исландския БВП за третото тримесечие

Рекордно понижение на брутния си вътрешен продукт (БВП) за третото тримесечие регистрира Исландия, чиято икономика продължава да носи тежкия ефект от срива на банковата система и на местната валута, съобщава Ройтерс.

Статистическата служба в страната е обявила, че БВП е намалял с 5,7% за третото тримесечие спрямо предходните три месеца, а спадът на годишна база е 7,2 на сто. Според статистиката това е най-голямото регистрирано понижение въобще.

Данните за свиването на икономиката за второто тримесечие са ревизирани до -6,2% на годишна база при предишни оценки за -6,5%. Ревизията на тримесечна база е до -2% спрямо -0,4%.

„Разбира се, Исландия е изправена пред значително свиване (на икономиката), но се надяваме да видим подобрение на тримесечна база“, коментира Петер Сандгер от Skandinaviska Enskilda Banken (SEB).

„Вътрешното търсене е под голям натиск, защото все още няма напълно добре функционираща финансова система“, допълва той.

През ноември Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) предупреди, че исландската икономика ще продължи да се свива през следващата година. От своя страна, правителството заяви през октомври, че заради кризата БВП ще падне с 8,4 на сто тази година и няма да започне да се повишава преди 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още