IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Повишения на азиатските борси за шеста поредна сесия

Технологичните компании допринесоха най-много за днешното повишение на MSCI Asia Pacific

12:41 | 07.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Повишения на азиатските борси за шеста поредна сесия

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион се повишиха за шеста поредна сесия, след като инвеститорите в региона на свой ред приветстваха новината за понижението на безработицата в САЩ през ноември. Акциите на големите компании износителки в региона като Canon и Billabong поскъпнаха, подкрепени от подновените очаквания за възстановяването на щатската икономика.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който покрива пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, се повишава с 0,3% до 120,52 пункта. В сравнение с петгодишното си дъно от началото на март борсовият измерител е нараснал със 71%, след като правителствата и централните банки по целия свят предприеха мерки за насърчаване на световната икономика.

Технологичните компании допринесоха най-много за днешното повишение на MSCI Asia Pacific. В същото време добивните компании се наредиха сред най-губещите, след като в края на петъчната сесия златото поевтиня с рекордните за последната година 4% до 1 169,50 долара за тройунция. В същото време доларът поскъпна спрямо повечето основни валути, с изключение на японската йена.

На борсата в Токио Nikkei 225 нарасна за шести пореден ден, като добави 1,5% до 10 167,6 пункта. В началото на декември Японската централна банка излезе с нови извънредни мерки за смекчаване на паричната си политика. За тази цел бяха заделени нови 10 трлн. йени (111 млрд. долара), които ще бъдат отпуснати като тримесечни заеми при минимален лихвен процент от 0,1 на сто.

В Тайван Taiex се повиши с 1,6% до 7 775,6 пункта, а южнокорейският Kospi нарасна с 0,5% до 1 632,7 пункта. Основният китайски индекс Shanghai Composite добави 0,5% до 3 331,9 пункта, но в Хонконг Hang Seng отстъпи за втора поредна сесия заради минните компании, като изгуби 0,8% до 22 325 пункта. В Австралия индексът на сините чипове S&P/ASX 200 изгуби 0,6% до 4 676,5 пункта.

Днес стана ясно, че строителният сектор на Австралия отново е започнал да се свива през ноември. Индексът на бизнес активността в сектора се е върнал в песимистичната зона под 50 пункта, като стойността му се понижава до 47,6 пункта за ноември спрямо 50,9 пункта за месеца преди това. Новите строителни поръчки, както и заетостта в строителния сектор се понижават значително.

През изминалата седмица основният борсов индекс в Япония Nikkei 225 се увеличи с повече от 10%, а регионалният индекс MSCI Asia Pacific докосна 15-месечен връх, който успя да запаси до края на волатилната петъчна сесия. MSCI Asia Pacific успя да нарасне с близо 7% на седмична база след болезнения спад от седмицата преди това покрай финансовите трудности на Dubai World.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още