IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Щатските борси ще търсят причини за продължаване на ралито

Притесненията, че потребителските разходи ще останат скромни по време на празниците, могат да разколебаят ентусиазма на инвеститорите

09:47 | 07.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Щатските борси ще търсят причини за продължаване на ралито

Изненадващото понижение на безработицата в САЩ издигна борсовите индекси до нови най-високи стойности за последните 14 месеца в края на миналата седмица. Икономическите данни през следващите няколко дни обаче ще бъдат по-оскъдни и ще дадат на инвеститорите време за равносметка.

Очакванията, че рецесията в САЩ е отминала, в комбинация с големите монетарни и фискални стимули на централните банки и правителствата, движиха ралито на индексите по целия свят през последните девет месеца. От началото на март индексът на сините чипове Dow Jones IA е нараснал с 59%.

Притесненията, че потребителските разходи ще останат скромни по време на празниците обаче, могат да разколебаят ентусиазма на инвеститорите, предизвикан от добрите данни за пазара на труда.

В понеделник председателят на Федералния резерв Бен Бернанке ще говори за перспективите пред щатската икономика и политиката на ръководената от него централна банка във Вашингтон. Тогава ще излязат и данните за промяната в потребителското кредитиране в САЩ през октомври.

Задлъжнялостта на американските домакинства намалява през последните осем месеца и то с рекордно високи темпове. Във вторник президентът Обама също ще коментира състоянието на щатската икономика и ще излязат данните за запасите на веригите за търговия на едро за октомври.

На следващия ден се очакват данните на RealtyTrac за броя на просрочените ипотеки през ноември, както и седмичните данни на Министерството на енергетиката за петролните запаси. Тяхното увеличение през миналата седмица свали цената на петрола, който днес се търгува срещу 75,87 долара за барел.

Седмичните данни за американците, които са останали без работа и са подали за първи път молби за помощи при безработица излизат в четвъртък преди началото на сесията, заедно с данните за търговския дефицит на САЩ през октомври, за който се очаква да се е разширил до 37 млрд. долара.

В същия ден излизат и данните за правителствения бюджет на САЩ и ще има изявление на финансовия министър на страната Тимъти Гайтнър.

Седмицата ще приключи с важните данни за продажбите на дребно през ноември, за които се очаква трето увеличение за последните четири месеца. Тогава излиза и предварителната стойност на индекса на потребителското доверие на Мичиганския университет за декември, както и данните за бизнес запасите през октомври и цените на вносните и износните стоки за ноември.

През тази седмица се очакват и последните за година лихвени решения на Английската, Канадската, Швейцарската и Новозеландската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още