IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кувейт продаде дела си в Citigroup с 37% печалба

Държавният инвестиционен фонд на страната постигна 1,1 млрд. долара доходност за по-малко от две години

08:47 | 07.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
Кувейт продаде дела си в Citigroup с 37% печалба

Държавният инвестиционен фонд на Кувейт обяви, че е продал дела си в американската банка Citigroup. Цената на сделката е 4,1 млрд. долара. Това означава, че фондът е постигнал чиста печалба от 1,1 млрд. долара, или близо 37 на сто, за срок от две години, предава АР.

Преди по-малко от две години държавният инвестиционен фонд на Кувейт закупи привилегировани акции от капитала на Citigroup за 3 млрд. долара. Въпросните акции са били конвертирани в обикновени, след което са били продадени.

За момента липсва коментар както от страна на Citigroup, така и от страна на инвестиционния фонд.

Заедно с акциите от Citigroup фондът придоби и акции за 2 млрд. долара от капитала на Merrill Lynch. Заради проблемите си обаче банката бе придобита от Bank of America. Според анализатори е възможно скоро фондът да продаде и тези акции, защото тяхната цена се е вдигнала значително през последните месеци.

Сделката за продажбата на дела от Citigroup дойде като изненада за пазарите. Причината за това е, че през септември от държавния инвестиционен фонд на Кувейт обявиха, че не смятат да продават дяловете си от Citigroup и Bank of America в близко бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още